Binalarda Enerji Verimliliği Artırılması Toplantısı

18.07.2011 - 12:29

Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi’nin tanıtım toplantısı 7 Temmuz 2011 tarihinde Ankara’da düzenlendi.

Günümüzün verimsiz binalarını değiştirilmezse, enerji kullanımında benzeri görülmemiş bir artışla karşı karşıya kalınabilir.

Nihai enerji tüketimi açısından bakıldığında, Türkiye’nin ikinci en büyük enerji tüketicisi olan bina sektörü; 2008 yılı verilerine göre; toplam enerji tüketiminin yüzde otuz altısını, toplam ulusal enerji bağlantılı karbondioksit emisyonunun da yüzde otuz ikisini oluşturuyor.

Bununla birlikte Türkiye’de bina sektörü, maliyet etkin enerji ve karbondioksit tasarrufunda mevcut seviyelere göre yüzde otuz-elli oranında önemli fırsatlar da sunuyor.

Bu bağlamda, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile işbirliği içinde ve Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) finansal katkılarıyla Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi gerçekleştiriliyor.

7 Temmuz 2011 tarihinde Ankara’da projenin tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya proje ortağı kurumların yanı sıra çeşitli Bakanlıklar, Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) firmaları, Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği ve TÜBİTAK gibi kurumlardan 130 kişi katıldı.

Proje neyi amaçlıyor?

Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi ile; Türkiye’de binalarda enerji verimliliğinin artırılması ve enerji tüketiminden kaynaklanan sera gazı salımlarının azaltılması için yasal ve kurumsal yapıların güçlendirilmesi, mevzuat uygulamalarının hızlandırılması, mevzuat ve politikaların AB uygulamalarına paralel olarak geliştirilmesi ve örnek bina uygulamaları ile binalarda enerji performansının tasarım aşamasından itibaren nasıl etkileneceğinin kamuoyuna “bütüncül tasarım yaklaşımı” kullanılarak tanıtılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler arasında bulunan üç numune binadan ikisinin Milli Eğitim Bakanlığı’na ait bir okul projesi olması tasarlanıyor. Üçüncü demo binanın ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait bir “Teknoloji ve Bilgi Merkezi” olarak hizmet vermesi planlanıyor. 

Yapılacak olan demo binaların izlenmesiyle gerçekleşen doğrudan enerji tasarrufu miktarı ve buna karşılık gelen sera gazı salımlarındaki azalmanın ölçülmesi hedefleniyor.

TÜRKİYE’DE BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI

Proje Adı: Türkiye’de Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması

Bütçe: 17.580.000 USD (Toplam bütçe)

Süre: 2011 - 2015

Mevcut durum nedir?

Türkiye’de artan nüfusla birlikte, 1990’da %52,9 olan kentleşme oranı da 2008’de %74,9’a yükselmiştir. Bunun sonucu olarak, büyük kentlerde konutlar ve şirket binalarında da hızlı bir atış yaşanmıştır. Türkiye’de nihai enerji tüketimi açısından bina sektörü ikinci sırada yer almaktadır. 2008 yılında bina sektörü toplam nihai enerji tüketiminin %36’sına denk gelmekteydi ve bina sektörünün emisyonları toplam ulusal enerji ile ilgili CO2 emisyonlarının %32’sini oluşturmaktaydı. Buna karşın Türkiye’de bina sektörü, maliyet etkin enerji ve CO2 tasarrufu sağlamada mevcut seviyelere göre %30-%50’ye varan fırsatlar sunmaktadır. 

Türkiye, enerji verimliliğini artırmak ve teşvik etmek amacıyla ilgili mevzuat ve kurumsal yapıda gerekli düzenlemeleri yaparak önemli bir yol almıştır. Ulusal Enerji Verimliliği Stratejisi ile enerji verimliliğine yönelik yatırımların belirlenmesi ve uygulanmasının kurumsal ve finansal açıdan desteklenmesine yönelik politikalar belirlenmiştir. Ayrıca, Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı (TS 825), Yeni Binalara Yönelik Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği gibi birçok ulusal mevzuat ve düzenlemeler de bulunmaktadır. 
 

Misyonumuz

Proje ile Türkiye’de binalarda tüketilen enerjinin ve buna bağlı sera gazı salımlarının azaltılması hedeflenmiştir. Bu hedefe şu proje çıktıları ile ulaşılması planlanıyor:

Binalarda enerji performansına yönelik yasal mevzuatın geliştirilmesi, ilgili kurum ve kuruluşlarda kapasitenin güçlendirilmesi;
“Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı (BBTY)” ile gerçekleştirilecek gösterim amaçlı iki bina inşa edilmesi, maliyet etkin enerji verimliliği çözümlerinin uygulanması ve tanıtılması;
Binalarda enerji performansını değerlendirmeye yönelik araçlar geliştirilmesi ve “Bütünleşik Bina Tasarımı Yaklaşımı” uygulamalarının artması;
Proje içerisinde gerçekleştirilecek bütünleşik bina tasarımı yaklaşımı tanıtımı, teşvik edilmesi ve uygulanması, binalarda enerji performansı mevzuatının gözden geçirilmesi ve diğer eylemlerin sonuçlarının ölçülmesine yönelik bir metodolojinin geliştirilmesi, proje sonuçlarının ve tecrübelerinin ilgili tüm taraflarla paylaşılması ve böylece proje sonuçlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması.


Ortaklarımız kimler? 

UNDP projenin uygulayıcı ortağı, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) projenin yönetici ortağıdır. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Milli Eğitim Bakanlığı kendi sorumluluk alanları çerçevesinde destek sağlayacaktır. Türkiye’de Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi Küresel Çevre Fonu tarafından finansal olarak desteklenmektedir.

İletişim bilgileri: 

Tolga Yakar
Proje Yöneticisi 
Türkiye’de Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması
Tel: Tel: 0312 219 79 08 (Ext:18)

Menu