Petrol ABD’de üretimin artması ile düşüşünü sürdürdü

30.01.2017 - 13:42

 


 

Petrol  fiyatları, ABD’de aktif Petrol  sondaj kuyusu sayısındaki artışını OPEC ve diğer üreticilerin piyasayı dengelemek için arzı kısmalarının etkisini zayıflatacağı spekülasyonuna bağlı olarak düşüşünü ikinci güne taşıdı.

VadeliPetrol  kontratları New York’ta Cuma günü yüzde 1.1 düştükten sonra yüzde 0.5 daha değer kaybetti. Baker Hughes Inc.’nin açıkladığı verilere göre, ABD’de aktif Petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 15 ile Kasım 2015’ten bu yana en güçlü artışını gerçekleştirerek 566’ya çıkarken, ABD’de Petrol  üretimi, resmi rakamlara göre, Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Tanker izleyicisi Petro-Logistics SA’ya göre, OPEC kaynaklı Petrol  arzı bu ay azalıyor.

Petrol , aralarında Rusya’nın da bulunduğu 11 üretici ülkenin Petrol  İhraç Eden Ülkeler Topluluğu’nun (OPEC) arzı kısmaya yönelik anlaşmasına katılmasından bu yana varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. Suudi Arabistan, anlaşmanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak’tan itibaren hedeflenen üretim kısıntısının yüzde 80’den fazlasının gerçekleştirildiğini kaydederken, Uluslararası Enerji Ajansı, fiyatlardaki yükselişle birlikte ABD’de kaya Petrol ü üretiminin artacağı tahmininde bulundu.

Sydney’de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, ”ABD’den ya da Libya gibi diğer ülkelerden gelen herhangi bir arz artışı, Petrol  fiyatlarını aşağı yönde hareket ettirebilecek bir faktör,” dedi ve ”Aktif sondaj kuyusu sayısındaki artış açık bir şekilde olumsuz. Piyasa halen OPEC anlaşmasına tam olarak uyulup uyulmadığını ve bu kısıntıların küresel stokları azaltıp azaltmadığını görmek için zamana ihtiyacı var” şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas Petrol ü (WTI), Nymex piyasasında, 26 sent düşüşle varil başına 52.91 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 09:06’da 52.99 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 altındaydı. Kontrat Cuma günü 61 sent düşerek varil başına 53.17 dolardan kapandı.

Mart vadeli Brent Petrol ü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 26 sent ya da yüzde 0.5 düşerek varil başına 55.26 dolara kadar indi. Küresel gösterge Brent Petrol ü, ABD göstergesi WTI’a kıyasla 2.34 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Nisan kontratı 31 sent füşerek varil başına 55.39 dolara kadar indi.

bloomberg

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu