10. Avrupa Gaz Konferansı

25.01.2017 - 10:35

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alexander  Medvedev,Türkiye ile ilişkilerin çok iyi durumda olduğunu belirterek, “Her iki  ülkenin yöneticileri ciddi bir yakınlaşma içerisinde, geçtiğimiz günlerde Türk ve  Rus parlamentolarında anlaşmalar imzalandı, paydaşlarımızın ihtiyaçlarını göz  önünde bulundurarak, bu anlaşmaları yapıyoruz.” dedi. 

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen 10. Avrupa Gaz Konferansı,  birçok ülke ve firmanın katılımı ile gerçekleşti.

Konferansta konuşan Medvedev, Türkiye ile ilişkilerin çok iyi durumda  olduğunu belirterek, “ Her iki ülkenin yöneticileri ciddi bir yakınlaşma  içerisinde, geçtiğimiz günlerde Türkiye veRusya parlamentolarında anlaşmalar  imzalandı, paydaşlarımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bu anlaşmaları  yaptık.”dedi.

Medvedev, Avrupa ülkelerinin elektrik ihtiyaçlarının yüzde otuzunu  doğal gazdan tedarik ettiğini, bunun da doğalgaza olan talebin artmasına neden  olduğunu söyledi.

Yıllık gaz üretim kapasitelerinin 150 milyar metreküp olduğunu  belirten Medvedev, Avrupalı dostlarının talepleri ne kadar olursa  karşılayabileceklerini ifade etti.

Medvedev, düzenli ve kalıcı gaz desteğinin sağlanabilmesinin siyasi  çözümlere bağlı olduğunu, istikrarın sağlanabilmesi için siyasilerin bu soruna  şimdi bir cevap bulması gerektiğine dikkati çekti.

Siyasi tutumun önemini vurgulayan Medvedev, Türkiye’yi örnek  göstererek, “Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi durumda. Her iki ülkenin  yöneticileri ciddi bir yakınlaşma içerisinde, geçtiğimiz günlerde Türkiye ve  Rusya parlamentolarında anlaşmalar imzalandı,  paydaşlarımızın ihtiyaçlarını göz  önünde bulundurarak, bu anlaşmaları yaptık.” değerlendirmesinde  bulundu.  Medvedev, Avrupa ve Rusya’nın elli yıllık çok iyi ilişkileri  olduğunu belirterek,  iki taraf arasında kalıcı istikrarın oluşacağına inandığını  söyledi.  Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Zuvkov da Avrupalı müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf ettiklerini  belirterek,”Tabii biz gaz ihracatını siyasetin imkan sunduğu kadar yapabiliyoruz,  bu durum Gazprom için çok zor bir durum, eğer politik durum faklı bir yönde  ilerliyorsa, o zaman teknik olarak bizim için de gaz ihracatı sıkıntılı bir hal alıyor.” diye konuştu.

”Makul bir fiyat politikası belirlenecek”

Üretilen gazın yüzde 24’ünün Avrupa’ya ihraç edildiğine işaret eden  Zuvkov,  Rusya’dan Avrupa’ya gaz akışını kalıcı kılabilmek için siyasi ve teknik  çaba içerisinde olduklarını belirtti.

Zuvkov, doğalgaz fiyatlarının değişkenliğine de değinerek, gaz üretici  ülkelerle görüştüklerini, en kısa sürede makul bir fiyat politikası  belirleneceğini ifade etti.

Avusturya Petrol Birliği (ÖMV) Yönetim Kurulu üyesi Manfred Leitner   ise doğalgazın Avrupa endüstrisi için önemli bir unsur olduğunu, bugün ve  gelecekte doğalgazın enerji desteği oluşturulmasında ciddi önem arz ettiğini dile  getirdi.

Doğalgazın siyasi bir yaptırıcı gücü olduğuna değinen Leitner ,  ”Ülkelerin ulusal çıkarlarını öne çıkarttıklarını, Avrupa’nın tamamını kapsayan  bir yaklaşıma sahip olmadıklarını” dile getirdi.

Leitner, Avusturya’nın konumuna dikkati çekerek, Orta Avrupa’ya Rus  doğalgazının dağıtılmasında Avusturya’nın daha ekin bir rol  üstlenmek istediğini  sözlerine ekledi.

milliyet

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

10. Avrupa Gaz Konferansı

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Vekili Medvedev ”Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi durumda. Her iki ülkenin yöneticileri ciddi bir yakınlaşma içerisinde, geçtiğimiz günlerde Türk ve Rus parlamentolarında anlaşmalar imzalandı, paydaşlarımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bu anlaşmaları yapıyoruz” Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Zuvkov ”Tabii biz gaz ihracatını siyasetin imkan sunduğu kadar yapabiliyoruz, bu durum Gazprom için çok zor bir durum, eğer politik durum faklı bir yönde ilerliyorsa, o zaman teknik olarak bizim için de gaz ihracatı sıkıntılı bir hal alıyor” dedi.
Menu