OPEC üretim kısanları izleyecek

23.01.2017 - 11:25

Avusturya’nın başkenti Viyan’da, OPEC üyesi üç ve OPEC üyesi olmayan iki ülkenin oluşturduğu Ortak Bakanlar Gözetim Komitesi (OBGK) açılış toplantısı düzenlendi.

OPEC tarafından yapılan açıklamada, geçen aylarda OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin aldığı günlük Petrol üretim düzeyini kısma kararınının başarılı bir şekilde uygulanması ve kararın pazara yansımasının takip edilmesi için bir Gözlem Komisyonu kurulduğu hatırlatıldı. Komisyonun üç OPEC üyesi ülke (CezayirKuveyt ve Venezuella) ve iki OPEC dışı (Rusya ve Umman) ülkeden oluştuğu belirtildi.

Açıklamada, Petrol piyasasında istikrarın sağlanması, üretici ve tüketicilerin çıkarlarının korunması için alınan kararların ve işbirliğinin önemine vurgu yapılarak, anlaşmaya tam ve zamanında uyum sağlanabilmesi için bir takım kararlar alındığı duyuruldu.

OBG Komitesinin aldığı kararlara göre, OPEC Sekreterliği, OPEC üyesi ülkelerin ham Petrol ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin likit Petrol üretimine ilişkin her ayın 17’sinde Ortak Bakanlar Gözlem Komitesine (OBGK) aylık üretim verileri raporu sunacak. Ayrıca ilgili ülkenin üretim ayarlamasına uygunluğunun değerlendirilmesi yalnız üretim verilerine dayanacak.

OBGK’yı oluşturan beş üye ülkenin her biri, Ortak Teknik Komite oluşturulması için bir teknik irtibat görevlisi aday gösterecek, bu kişiler, OPEC Başkanlığı da dahil, ilgili Bakanlara yardım edecekler. Ortak Teknik Komitesi, OPEC Sekreterliği ile işbirliği halinde, düzenli olarak bir araya gelerek, OBGK’ya aylık rapor sunacak.

OBGK her ayın 17’sinde toplanarak, Teknik Komitenin sunduğu raporları mayıs ayında düzenlenecek OPEC toplantısı öncesinde değerlendirecek.

OBGK, OPEC’in geçen kasım ayında 171. Bakanlar Toplantısında alınan karar ve OPEC üyesi olmayan ülkeler ile yapılan işbirliğinin uygulanmasına yönelik ilerlemeye ilişkin aylık basın açıklaması yayınlayacak. Ayrıca Bakanlar Toplantısında alınan kararların pazara yansıması rapor edilecek.

OPEC üyesi ülkeler, 30 Kasım 2016 tarihinde Viyana’da aldığı kararla Petrol üretim düzeyini günlük 1,2 milyon varil indirme kararı almıştı. OPEC üyesi olmayan ülkeler ile 10 Aralık 2016 tarihinde yapılan anlaşma sonucu Rusya 300 bin varil, diğer 10 ülke ise 258 bin varil daha az üretim yapacağını açıklanmıştı. Alınan kararlar 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla uygulanacağı bildirilmişti.

hürriyet

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu