5 trilyon dolarlık dev ekosistem

23.01.2017 - 11:20

Yıllık 5 trilyon civarında harcamanın yapıldığı enerji sektörü, bu rakamla küresel gayri safi milli hasılanın da yüzde 6’sını tek başına çekmiş oluyor. 2040’a kadar enerji talebinin yarı yarıya artması beklenirken, enerjiye yapılan harcamaların da katlanarak artması bekleniyor.

ABD’DE TRENDLER
ABD’de elektriğin dijitalleşmesi şehirlerde elektrik üretimini güçlendirirken, diğer yandan akıllı sokak lambaları gibi uygulamalarla 2019’a kadar yıllık 17 milyar doları aşkın tasarruf edilmesi de öngörülüyor. ABD’de enerjide öne çıkan bazı trendler isegüneş gibi dağıtık kaynakların büyümeyi sürdürmesi, doğalgaz devriminin devam etmesi ve devam ederken de daha az emisyona neden olacak teknolojilerin ortaya çıkması olarak sıralanabilir.

ELEKTRİK SEKTÖRÜNE 19 TRİLYON DOLAR

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) “2016Dünya Enerji Görünümü Raporu”na göre, dünyada 2016-2040 yılları arasında elektrik sektörüne 19 trilyon 238 milyar dolar yatırım yapılacak. Yatırımın yüzde 58’i santral yapımında, geri kalan kısmı elektriğin iletim ve dağıtımında değerlendirilecek. 2016-2040 yılları arasında dünyada yeni yapılacak elektrik üretim santrali projeleriyle birlikte, sisteme 7 bin 184 gigavatlık (GW) kapasite daha eklenecek. Böylece elektrikte toplam kurulu güç 11 bin 200 gigavata ulaşacak. Kurulu güce yapılan eklemelerin büyük bölümü Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) dışındaki ülkelerde gerçekleşecek. Bu ülkelerde elektrik kurulu gücüne 4 bin 920 gigavat eklenirken, OECD üyesi ülkelerde ise bu rakam 2 bin 264 gigavat olacak.

SAAT BAŞI 30 BİN PANEL
IEA tahminlerine göre, önümüzdeki 5 yıl içinde dünyada saat başı 30 bin güneş paneli ve 2.5 rüzgar türbini kurulacak. Küresel elektrik kapasitesindeki büyümenin en az yüzde 60’ı yenilenebilir enerjiden gelecek. Kıyaslama yapacak olursak, bu oran bugünABD ve Avrupa Birliği’nin toplam elektrik üretimini dahi aşıyor. ‘Orta Vadeli Yenilenebilir Piyasası Raporu’nu güncelleyen IEA, yenilenebilir enerji için beş yıllık büyüme tahminlerini yukarı çekti. Önümüzdeki beş yılda yenilenebilir enerji, elektrik üretiminde en hızlı büyüyen enerji kaynağı olmayı sürdürecek. 2015’te yüzde 23 olan payını 2021’de yüzde 28’e çıkaracak. Ayrıca 2015-2021 yılları arasında, fotovoltaik güneş enerjisinde maliyetlerin dörtte bir, rüzgar enerjisinde de maliyetlerin yüzde 15 düşmesi bekleniyor. IEA’ya göre, geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerji açısından bir dönüm noktası oldu. Güneş ve rüzgar enerjisi öncülüğünde, dünyada eklenen yeni kurulu gücün yarısından fazlası yenilenebilir enerjiden sağlandı. Söz konusu artışta, rekor seviyede büyüyen rüzgar enerjisi etkili olurken, 2015’te 66 gigavat (GW) rüzgar, 49 GW fotovoltaik güneş enerjisi kapasitesi eklendi. Yani geçen yıl her gün yaklaşık yarım milyon güneş paneli kuruldu.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM
Türkiye’de de geçen yıl üretilen 269.8 milyar kilovatsaat elektriğin 131.8 milyar kilovatsaati yerli ve yenilenebilir enerjiden sağlanırken, bu kaynakların toplam içindeki payı yüzde 44.3’ten yüzde 48.9’a yükseldi. Geçen yılki elektrik üretimine toplamda 66 milyar 930 milyon kilovatsaatlik katkısı olan akarsu ve barajlı santrallerin payı yüzde 24.8 seviyesinde gerçekleşti. Rüzgar enerjisi santrallerinden 15 milyar 419 milyon 756 bin kilovatsaat elektrik üretildi. Böylece, geçen yılın elektrik üretiminde rüzgarın katkısı yüzde 5.7 olarak kayıtlara geçti. Türkiye, son dönemde, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını artırarak hem cari açığı azaltmayı hem de istihdamı artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payı da giderek artıyor. 

hürriyet

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu