Petrol haftalık kaybın ardından düşüşünü durdurdu

16.01.2017 - 11:44

Petrol , Kasım ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdikten sonra, ABD’de aktif Petrol  sondaj kuyusu sayısındaki artışın yavaşlaması ve OPEC ve diğer üretici ülkelerin piyasaya istikrar kazandırmak için üretimi kısmaları ile birlikte düşüşünü durdurdu.

Vadeli Petrol  kontratları New York’ta, Cuma günü yüzde 1.2 düştükten sonra yüzde 0.3 değer kazandı. ABD’de aktif Petrol  sondaj kuyusu sayısı, Baker Hughes Inc.’nin verilerine göre, son 11 haftada ilk kez geriledi. Rusya Enerji Bakanı, Sibirya’daki soğukhava koşullarının Rusya’nın günlük yaklaşık 150,000 varil olan üretim kısıntısı payına Ocak ayının ilk kısmında yalnızca küçük bir katkıda bulunduğunu, zira şirketlerin gönüllü kısıntılarının belirleyici olduğunu söyledi.

Petrol  fiyatları, Petrol  İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer üretici ülkelerin arzı kısma konusunda anlaşmaya varmalarının ardından yükseldi, ancak ralli, yükselen fiyatların üretim artışlarını getirebileceği beklentisi ile varil 55 doların üzerinde devam etmedi. Orta Doğulu Petrol  üreticileri, taahhütedilen kısıntılara uyacaklarını kaydederken, ABD bu yıl için Petrol  üretim tahminini yükseltti.

Sydney’de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, ”Bu haftanın temel konuları, son dönemde gördüğümüz artışlar dikkate alındığında, ABD’nin üretim raporu ve OPEC’in üretim kısıntısına dair yeni haberler olacak,” dedi ve ”Yükselen ABD üretimi fiyatrallisine engel teşkil ediyor” şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrol ü (WTI), Nymex piyasasında, 15 sent yükselerek Hong Kong saati ile 10:16’a varil başına 52.52 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 66 altındaydı. Kontrat Cuma günü 64 sent düşüşle 52.37 dolardan kapandı. Petrol geçen hafta yüzde 3 düştü.

Mart vadel Brent Petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 18 sent yükselerek varil başına 55.63 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 56 sent ya da yüzde 1 düşerek 55.45 dolardan kapandı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 2.9 geriledi. Küresel gösterge Brent Petrol ü, Mart vadeli WTI’a kıyasla 2.31 dolar primli işlem gördü.

Hürriyet

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu