Türkmenistan gazından vazgeçen Rusya, Özbekistan’a yöneldi

5.01.2016 - 10:23

Pazartesi günü Gazprom’un ihracat faaliyetlerini yürüten Gazprom Export şirketi, Türkmenistan’ın Turkmengaz şirketine yazı göndererek doğalgaz alımını durdurduklarını açıklamıştı. Bu gelişmenin ardından basında, Rusya’nın 2016 yılında Özbekistan’dan doğalgaz alımını artıracağı yönünde haberler yer aldı. Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Miller, çıkan haberleri doğruladı.

Turkmengaz şirketinden yapılan açıklamaya göre Gazprom, uluslararası piyasadaki doğalgaz fiyatları, ekonomik ve mali nedenlerden olayı doğalgaz almaktan vazgeçmişti.
Öte yandan Rus basınında çıkan haberlere göre ise Gazprom ve Turkmengaz, fiyat konusunda anlaşamazlık yaşıyor. 2015 yılının ortalarında Turkmengaz, Gazprom’un yılbaşından itibaren aldığı doğalgaz için ödeme yapmadığını iddia etmişti. Rusya ise fiyatların yeniden ele alınması için Stockholm Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvurmuştu.

2008 yılına kadar Rusya, Türkmenistan’ın en büyük doğalgaz alıcısıydı. Rusya, Türkmenistan’dan yılda 50 milyar metreküp doğalgaz alırken, bu oran 10 milyar metreküpe kadar gerilemişti. 2015 yılına ise Rusya, Türkmenistan’dan 4 milyar metreküp doğalgaz aldı.

Kaynak:CİHAN

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu