Türk- Alman Enerji Forumu çarşamba günü Stuttgart’ta düzenlenecek.

19.09.2011 - 13:10

Çarşamba günü Stuttgart’ta düzenlenecek olan Türk- Alman Enerji Forumu’nda Türkiye ile Almanya ve Baden Württemberg Eyaleti arası ekonomik işbirliği, yenilenebilir enerji kaynakları alanında yatırım imkanları ve teşvikler, Almanya ile Türkiye arası teknoloji transferi konuları işlenecek.

Almanya İşveren Dernekleri Federasyonu (BUV e.V) ve BUV e.V üyesi işveren dernekleri tarafından 21 Eylül’de Stuttgart’ta düzenlenecek Türk- Alman Enerji Forumu’nda, ’Yenilenebilir Enerji’ konusu ele alınacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un himayesinde düzenlenecek foruma Türkiye’den Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Haberleri’Nihat Ergün, Almanya’dan Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann, Baden Württemberg Eyalet Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid ve Stuttgart Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Wolfgang Schuster konuşmacı olarak katılacak.

Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler toplantıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Alman hükümetinin yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda gerekli kararları aldığını belirterek, dünya çapında yaşanan bazı felaketlerden sonra daha fazla ülkenin, yenilenebilir enerjinin avantajlarını keşfetmeye başladığını ifade etti.

Türkiye ile Almanya arasında yıllardan beri yoğun ve dostane bir işbirliğinin bulunduğunu, bunu bakanlık olarak yenilenebilir enerji alanında da geliştirmek istediklerini kaydeden Rösler, Cumhurbaşkanı Wulff’un Türkiye ziyareti sırasında, düzenli olarak bir Alman-Türk Enerji Forumunun düzenlenmesinin kararlaştırıldığını, Kasım başında Türkiye’ye yapacağı ziyaret sırasında da Bakan Yıldız ile birlikte bu forumun açılışını yapacağını hatırlattı.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında büyük potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Rösler, bu konuda şirketlerin cesur ve girişken çabalarının gerekli olduğunu, Stuttgart’taki forumun da buna katkısı olacağına inandığını belirtti.

Türk- Alman Enerji Forumu’nun partner kurum ve kuruluşları ise Baden Württemberg Eyaleti Başbakanlığı, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu (UNITEE), Alman Yakın ve Ortadoğu Merkezi (NUMOV e.V.) Almanya Yenilenebilir Enerji Konfederasyonu (BEE), Avrupa Steinbeis Merkezi, Netzwerk Europäische Bewegung’dan oluşuyor.

Programda ayrıca Almanya Rüzgar Enerjisi Federasyonu (BWE) Başkanı Hermann Albers, Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Stuttgart Ticaret Odası Başkanı Dr. Herbert Müller, AKFEL Group Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Baltacı, HOCHTİEF Solutions AG Yönetim Kurulu Üyesi ve NUMOV Başkan Yardımcısı Bernd Romanski de konuşma yapacak.

Enerji ve özellikle yenilenebilir enerji konusunun öneminde dikkat çeken BUV e.V. Genel Sekreteri Önder Kurt Türk-Alman Enerji Forumu’nun enerji piyasasının en önemli aktörlerinden Almanya ve hızlı gelişen Türkiye arasında verimli köprüler kuracağını belirtti. Kurt, ’Türkiye’nin artan enerji ihtiyacının yanı sıra, pazarın özel sektöre açılması ve ülkenin kendi bölgesinde bir enerji üssü haline gelmesi gibi öne çıkan unsurlar, Türkiye’yi enerji yatırımı yapmak için cazip hale getiriyor. Türk hükümeti çeşitli enerji projelerini hızlı bir şekilde hayata geçirmek için, yenilenebilir enerji konusunda hükümetçe sunulan tarife garantisi ile yatırımcıları teşvik ediyor. Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ile de Kasım ayı başında bir heyetle Türkiye’ye gideceğiz. Bakanlık bu tür ziyaretleri sık sık gerçekleştirmek istiyor. Enerji Forumu, yenilenebilir enerji alanında işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla uzman konuşmacıların eşliğinde ilgili tarafları biraraya getiriyor." dedi.

Türk- Alman Enerji Forumu’na ev sahipliği yapacak BUV e.V üyesi derneklerden Stuttgart’ta faaliyet gösteren Stuttgart İşadamları Derneği (SELF e.V.) Genel Sekreteri Faruk Ceran, Almanya ile Türkiye arasındaki İşgücü Anlaşmasının 50. yılında, geleceğe ait bir konuyu ele almanın ayrı bir anlamı olduğunu dile getirdi. Ceran, "Ekim ayı itibariyle insanımızın Almanya’daki geçmişi yarım asrı bulacak. BUV e.V üyesi dernekler olarak daha çok Almanya’daki geçmişimizin ele alındığı göçün 50. yılında tüm dünya ülkelerinin neredeyse birinci gündem maddesi olan enerji gibi geleceğe ait bir konuyu ele alacağız." dedi. Gül ve Wulff’un himayesinde yapılmasının da programa ayrı bir özellik kattığını belirten Ceran, Türk- Alman Enerji Forumu’nun gerek Almanya gerekse Türkiye için çok verimli sonuçlarının olacağına inandıklarını dile getirdi.

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu