Yenilenebilir Enerjide Dünyayı 2’ye Katlatık

9.12.2014 - 11:38

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji miktarı oransal olarak hem dünyadaki hem de Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yaklaşık 2 katıdır" dedi.

Yıldız, 2016’da Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek "23. Dünya Enerji Kongresi’nin Protokol İmza Töreni"nde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) başkanının gayretiyle İstanbul’da 2015 yılında Dünya Enerji Piyasaları Düzenleyici Kongresi’nin, 2017 yılında da Dünya Petrol Kongresi’nin düzenleneceğini anımsattı.

Bakan Yıldız, gelecek yıl mart ayında Akkuyu Nükleer Güç Santralinin liman kısmı ile Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesinin (TANAP) temel atma töreninin gerçekleştirileceğini hatırlattı.

Dünya Enerji Kongresi’nin 3 yılda bir dünyanın farklı şehirlerinde düzenlendiğini anımsatan Yıldız, İstanbul’daki kongreye 9 binden fazla katılımcı gelmesini beklediklerini söyledi.

Dünya elektriğinin yüzde 41’inin kömürden sağlandığına dikkati çeken Yıldız, Türkiye’de yerli kömür kullanımının dünya ortalamasından düşük olduğunu belirtti.

Almanya’nın kömürden elektrik üretiminin şu anda yüzde 43 seviyelerinde olduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye’nin de çevreyi gözeterek ve yüksek teknolojiden yararlanarak kömür kullanması gerektiğini bildirdi.

Türkiye’de TANAP için güzergah çalışmaları yapıldığına işaret eden Yıldız, "Bursa’da çilek tarlalarına gelen yerde güzergah değişiklikleri yapıldı. Coğrafyasıyla beraber tabi kaynağımız, bitki örtümüz hepsi bizim zenginliğimiz. Biz bu konuda son derece samimiyiz" diye konuştu.

Yıldız, Türkiye’nin geliştireceği projelerde çevreye zarar verilmeyeceğini belirterek, "Bizlerin bütün dini ve milli öğretilerimiz aslında yeşille, çevre ile beraber, insanın ana temel noktası odak noktası olduğu bir anlayıştan geliyoruz" dedi.

Türkiye’nin elektrikle 1902 yılında tanıştığını anlatan Yıldız, 1902 ile 2002 yılları arasında 31 bin 500 megavatlık kurulu güç inşaa edildiğini, son 12 yılda ise 36 bin megavat ile ilk 100 yılda yapılandan daha fazla kurulu güç ilave edildiğini kaydetti.

Yıldız, enerji ile ilgili bugün alınan kararların etkilerinin uzun süre sonra ortaya çıktığını belirterek, "Nükleerle alakalı karar alıyorsunuz, 10 yıl sonrasına. Doğalgazla alakalı karar alıyorsunuz, 4 yıl sonrasına. Bir hidro elektrik santrali kararı alıyorsunuz 7 yıl sonrasına yansıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji miktarının oransal olarak hem dünyadaki hem de AB üyesi ülkelerin yaklaşık 2 katı olduğunu kaydeden Yıldız, "Dünya kirletiliyorsa, kirleten biz değiliz. Temizlemek için ise ne gereken varsa biz de kısmen yardımcı olacağız. Ama temizlemesi gerekenler gerçekten kirletenlerdir" diye konuştu.

Dünya Enerji Konseyi Başkanı Marie-Jose Nadeau, açılış konuşmalarının ardından basın mensuplarının petrol fiyatlarındaki düşüşe ve Türkiye Rusya arasındaki enerji projelerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Petrol fiyatları konusunda kesin bir şey söylemek istemediğini, yapılacak değerlendirmelerin spekülasyon olacağını dile getiren Nadeau, ancak fiyatların sektördeki yatırımları mutlaka etkileyeceğini belirtti.

Törenin sonunda 2016’da Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak 23. Dünya Enerji Kongresi’nin protokolü imzalandı.

Kaynak : AA

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu