AA Kalininskaya Nükleer Santrali’ni görüntüledi

11.03.2014 - 17:46

MOSKOVA - Hakan Ceyhan Aydoğan Anadolu Ajansının (AA) özel izinle görüntülediği Kalininskaya Nükleer Santrali’nde, VVER tipi 4 reaktörü bulunuyor. Tver eyaletindeki Udomlya gölü yanında, yaklaşık 300 hektarlık alanda kurulu santralin iki reaktörü kış, iki reaktörü de yaz döneminde aralıksız çalışıyor. 

“Coğrafik ve Stratejik Öneme Sahip”

Coğrafi ve jeopolitik açıdan büyük öneme sahip Kalininskaya Santrali’nin reaktörleri ile Akkuya’ya inşa edilecek nükleer santralin reaktör teknolojileri benzerlik gösteriyor. Reaktörler arasındaki fark, Kalininskaya’nın bin, Akkuyu reaktörlerinin ise bin 200 megavat gücünde olması. Stratejik öneme sahip Kalininskaya Nükleer Santrali, Moskova ile Petersburg arasındaki Tver eyaletine bağlı Udomlya şehrinde yer alıyor. Moskova’ya 360, Petersburg’a 400 kilometre uzaklıktaki santral jeopolitik olarak büyük öneme sahip. Kalininskaya Santrali, 1 milyon 300 bin nüfuslu Tver bölgesinin elektrik ihtiyacının yüzde 70 karşılıyor. Ayrıca Moskova, Petersburg, Vladimir ve Çerepovets şehirlerine de yüksek gerilim hatlarıyla elektrik aktarılıyor. Dönemin Sovyet yönetimi tarafından, Kalininskaya Santrali’ne yer olarak Udomlya gölünün hemen yanındaki yaklaşık 300 hektarlık alan seçilmiş. VVER tipindeki su soğutmalı ilk reaktörü 1984’te devreye giren santralin müzesinde döneme ait fotoğrafları görmek mümkün. Santralin her biri bin megavat enerji üreten diğer iki reaktörü ise 1986 ve 2004 yıllarında devreye alındı. Santralin dördüncü reaktörü ise 2011 yılında tamamlandı. Udomlya’ya hayat veriyor Kalininskaya Nükleer Santrali, 4 kilometre uzaklıkdaki 30 bin nüfuslu Udomlya şehrine hayat veriyor. Santral kurulana kadar kasaba olan Udomlya, Kalininskaya’nın hizmete girmesinden sonra 30 bin nüfusa ulaşmış. Sovyetler Birliği döneminde sivillerin girişine tamamen kapalı olan şehir, "santral kenti" olarak adlandırılıyor. Udomlya’da yaşayan halkın büyük çoğunluğu nükleer santralde çalışırken, şehirdeki otel ve restoranların büyük çoğunluğu da santrale gelen misafirlere hizmet veriyor. Kalininskaya Santrali’nde üç bininden fazla işçinin çalıştığı belirtiliyor. Üst düzey güvenlik önlemleri Kalininskaya Nükleer Santrali’nde üst düzey güvenlik önlemleri uygulanıyor. 

Cep telefonu sokulmasına izin verilmeyen santralin girişinde, özel güvenlik ekipleri ile ile askerler tarafından iki aşamalı güvenlik kontrolu uygulanıyor. 5-6 şiddetinde depreme dayanıklı olan reaktörlerin bulunduğu yapılara uçak çarpması durumunda bile reaktörlerin zarar görmemesi için özel olarak önlem alındığı kaydediliyor. Santral yerleşkesi, yapılar ve reaktörlerdeki tüm sistemler, mühendisler tarafından sürekli kontrol altında tutuluyor. (AA) 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu