İran, Rusya’dan Yeni Nükleer Santraller İstiyor

6.07.2013 - 15:05

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat, Rusya’nın İran’a daha fazla nükleer santral yapması için görüşmelerin devam ettiğini, projenin uygulamaya başlaması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararı gerektiğini söyledi. 

Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’na katılan Ahmedinecat, Rusya Devlet Başkanı Putin’le ikili bir görüşme yaptı. İran’da yeni santrallerin inşası konusunda istekli olduklarını ifade eden Ahmedinecat, "Buşehir nükleer santrali elektrik üretimine başladı. Bu Rusya ve İran arasında işbirliğinin önemli bir sembolü. Ben bu alanda iş birliğimizin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha fazla nükleer santral inşa etmeliyiz." talebinde bulundu. 

3 Ağustos’ta görev süresi dolacak İran Cumhurbaşkanı, Putin’le konuşmasında, "Uygulamanın başlaması için sizin onayınız gerekiyor. Sonrasında çalışmalara geçilir." dedi. 

İran Atom Enerji Ajansı Başkanı Fereydun Abbasi 28 Haziran’da basına yaptığı değerlendirmede Buşehir nükleer santralinin yanına 3 adet santral daha yapmak istediklerini, Rus nükleer enerji şirketi Rosatom’la çalışmalara başladıklarını belirtmişti. Tahran’ın en azından 20 bin megawatt güce ulaşacak nükleer santral planladığı belirtiliyor. Buşehir nükleer santralinin kapasitesi ise 1000 megawatt. 

Putin ve Ahmedinecat görüşmede Suriye krizi başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan sorunları ele aldı. İki lider Suriye’de halkın iradesinin yansıyacağı siyasi çözüm bulunması, Suriye devletinin istikrarının desteklenmesi konusunda mutabakata vardı. 

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu