Bakan Yıldız Gediz Elektrik’in Hisse Devir İmza Törenine Katıldı.

18.06.2013 - 13:11

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 4,6 milyar dolarlık 6 günde yapılan 3 özelleştirmeden 2,6 milyar dolarınTürkiye Cumhuriyeti’nin kasasına girdiğini, bundan herkesin fayda göreceğini söyledi. 
Bereket Enerji’nin enerji ailesinin bir üyesi olduğunu dile getiren Yıldız, son derece seçici ve doğru işlerle bu noktaya geldiklerini ifade etti.
Atılacak imzayla beraber elektrik dağıtım özelleştirmelerinde 75 milyona daha fazla yaklaştıklarına işaret eden Yıldız, bu alanda halen özel sektörün yüzde 75 olan dağıtım portföyünün 2 ay içinde yüzde 100’e ulaşmasını beklediklerini vurguladı.
Yatırım ihtiyacının her gün tazelendiğini anlatan Yıldız, kullanılan cihazların, trafoların, elektrik direklerinin, iletim ve dağıtım hatlarının bir ömrü olduğunu ve sürekli yenilenmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bu yatırım modelinin özel sektör finansmanıyla yapılmasının genel bütçeye olan yükü ciddi bir şekilde azalttığını ifade eden Yıldız, böylece adalet, sağlık, eğitim gibi daha sosyal sektörlere  daha fazla bütçe aktarıldığına dikkati çekti.
Bu sürecin ciddi bir koordinasyonu beraberinde getirdiğini dile getiren Yıldız, sürece katkı veren kurumlara, özel olarak da yüzde 10’un altındaki kayıp-kaçak oranıyla hisse devrini gerçekleştiren TEDAŞ’a teşekkür etti. Yıldız, kayıp-kaçak oranının, Dicle ve Van istisna tutulduğunda AB ortalamasının altında olduğuna vurgu yaptı.
Bakan Yıldız, Türkiye’nin elektrik üretimini bir değil birçok kaynaktan yapacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Kaynak çeşitlendirmesi devam ediyor. En son 5 yıldan beri yapılan çalışmalarda Afyonkarahisar Dinar çevresinde bulduğumuz kömürlerin Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı koyacağını söylemem lazım. Oraya yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırım yapılması lazım ve 3 bin 500 megavatlar civarında 30 yıl yetecek bir kömür bulunuyor. 1 milyar tona yakın kömür olduğu tespit edildi. Bunları inşallah yakın bir süre içerisinde ihale edeceğiz. Şu ana kadar Afyonlu hemşehrilerimiz kaymaklarını yiyorlardı ama bugün Afyon’un kaymağını tüm Türkiye yemiş olacak.
Bu yatırımları ister Afyonkarahisar’da olsun ister başka şehirde olsun çevreye rağmen değil çevreyle beraber yapacağız. Şu ana kadar sadece termik santrallerin rehabilitasyonunda çevre kriterlerine uymak için 1,5 milyar TL civarında para harcadık, önümüzdeki süreçte bir bu kadar para harcayacağız. Biz sözde değil özde bir şekilde çevre hassasiyetimizi koruyoruz. Bunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından söyleniyor olması da bence önemli. Birçok ülkede bunlar karşıt güç olarak bilinirler ama bizim için tüm kaynaklarımız ülkenin zenginliğidir. O yüzden herhangi bir nokta da ahengi bozmadan çevreyle beraber bu yatırımları yapmış olacağız." 

KAYNAK:Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu