Arıtma Tesisinde Yüzde 50 Enerji Tasarrufu Sağlandı

27.04.2013 - 14:48

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nca enerji verimliliğinin iyileştirilmesine yönelik çalışma kapsamında, Niğde Atıksu Arıtma Tesisi’nde tüketilen enerjide yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağlandı. Başarının diğer tesislere de örnek olması hedefleniyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hollanda Ekonomik İşler Bakanlığı arasında 2010’da mutabakat zaptı imzalandı. Hollanda hükümeti, bu çerçevede atık su arıtma sistemlerinde enerji verimliliğini sağlanması için 700 bin Euro’luk hibe verdi. Uygulama yeri olarak seçilen Niğde Atık Su Tesisleri’nde başarı elde edildi. Bu tür tesislerde, dünyada sağlanan en büyük başarı oranı yüzde 20 ile sınırlıydı. Fakat, Türk uzmanların çalışmaları sonucunda arıtma tesisi enerji verimliliğindeki artış yüzde 49 olarak gerçekleşti. 

Türkiye’nin 2011 yılında, enerji ithalatına ödediği fatura 54,1 milyar dolar düzeyinde. Cari açığın yüzde 70,2’sini enerji ithalatı oluşturuyor. Cari açığın kapatılması için ithal enerjinin azalması gerekiyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, "2023 hedefine ulaşabilmemiz için yüzde 20’lik bir enerji tasarrufu da gerekiyor." demişti.

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu