’Verimli Enerji Kullanımıyla Yıllık 3 Milyar Dolarlık Tasarruf Mümkün’

9.02.2013 - 11:55

Makine Mühendisleri Odası (MMO)’nın 2012 yılı Enerji Raporu, ülke genelinde tüketilen ve ithal edilen yıllık enerjiye dikkat çekiyor. 7 yıl sonra enerji ithalatının 100 milyar dolara ulaşabileceğini öngören Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE)’in verilerine yer verilen raporda, sanayi, konut, ulaşım, elektrikli ev teknolojileri ve aydınlatma sistemlerinin verimli kullanılması halinde yılda 3 milyar dolar, 2020 yılında 15 milyar dolarlık enerji tasarrufu yapılabileceğinin altı çiziliyor. 

Enerji verimliliği ve kaybı konusunda Cihan’a konuşan MMO Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Gürkan, Türkiye’de toplam elektrik tüketiminin yüzde 40’ının, sanayi tüketiminin ise yüzde 70’inin elektrikli motorlardan kaynaklandığını söyledi. Sen çok enerji kaybının imalat sanayi, konut ve ulaşım sektörlerinde yaşandığını ifade eden Kadir Gürkan, sanayinin yüzde 78.7, konutların yüzde 47.5 ve ulaşımın ise yüzde 34 oranında enerji tasarrufu potansiyeli bulunduğun söyledi. 

Enerjiyi verimli kullanma bilinci oluşturulup kaybın önlenmesi konusunda yapılan çalışmaların ve alınan tedbirlerin artırılması gerektiğini ifade eden MMO Şube Başkanı Kadir Gürkan, "Enerji tasarrufunu 3 sektörde ele alabiliriz. Türkiye’de birincil enerjinin yüzde 40’ını, elektriğin yüzde 47’sini sanayi sektörü harcıyor. İmalat sanayinde kullanılan enerjinin büyük bir bölümü elektrik motorlarından sarf ediliyor. Şuanda hali hazırda imalat sanayinde kullanılan elektrik motorlarının büyük bir bölümü (yüzde 85), maalesef enerjiyi verimli kullanan elektrik motorları değildir. Bunların enerjiyi verimli kullanan elektrik motorlarıyla değişimini sağladığımızda ciddi anlamda enerji verimliliği potansiyeli var, bu da bizim enerji sarfiyatımızı azaltacağı gibi çevre kirliliğine ciddi katkılar sağlayacaktır." bilgisini verdi. 

Konutlarda ısı yalıtımına biran önce geçilmesi ve elektrikli ev aletlerinin bilinçli kullanılmasının önemine vurgu yapan Gürkan, "Ulaşımda ise enerji verimliliği çok önemli. Ulaşımın planlamasında örneğin karayolunda trafiğin kesintisiz akışını sağlayacak şekilde dizayn ettiğinizde, trafik sinyalizasyonunu yeşil dalga sistemi yaptığınızda, araçların duruş kalkış sürelerini azalttığınızda sarf edilen yakıt miktarı azalıyor. Bununla hem çevre kirliliği azalıyor hem de enerjiyi verimli kullanmış oluyoruz. Bu yöntem, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı. 

En çok enerji tüketen imalat sanayileri ise şunlar; 

Demir çelik üretimi ve işletme sanayisi yüzde 10, tekstil, deri ve giyim sanayi yüzde 7, organize ve diğer fabrikasyon sanayi yüzde 7, toprak ve çimento sanayi yüzde 6, ticarethane, kağıt, turizm, el sanatları ve diğer hizmetler toplamı yüzde 14. 

Elektrikli Motorlardan enerjiyi en çok tüketenler; Pompa yüzde 29, fan yüzde 22, komprosör yüzde 7, diğerleri yüzde 42. 

En çok enerji tüketen elektrikli ev aletleri ise şunlar; 

Buzdolabı yüzde 31.1, klima yüzde 15, aydınlatma yüzde 11.7, ısıtıcılar yüzde 9,3, çamaşır makinesi yüzde 8.5, televizyon yüzde 6.7, bulaşık makinesi yüzde 3,5, kurutucular yüzde 3,2, diğer yüzde 5,9.

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu