Elektrik Piyasası Kanunu Meclis’te

24.01.2013 - 17:14

Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı, TBMM Sanayi,  Enerji , Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. 

Komisyona tasarı hakkında sunum yapan  Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gelişen  Türkiye ’nin  ihtiyaçlarını  karşılamak için mevzuatta bir takım değişikliklerin  gerekli  olduğunu  belirterek , bu kanun tasarısında da bazı temel değişiklikler yapıldığını söyledi.  Türkiye ’nin özel  sektörle  kamu arasındaki ilişkisini düzenleyecek bir yapı kurguladıklarını ifade eden  Bakan  Yıldız, " Özel   sektörün payını gittikçe artıran, kamunun kademeli olarak çekildiği bir piyasa oluşturmaya gayret ediyoruz. 2002’de yüzde 34’ler civarındaki  özel   sektör  kurulu gücü şu anda yüzde 61’lere taşınmış durumda. Kamu tamamen çekilecek mi? Hayır, öyle bir kurgumuz yok. Çünkü  Türkiye ’nin büyük barajlarının yine kamu elinde kalmasının doğru  olacağına inanıyoruz. Şu anda ithalinden hoşlanmadığımız doğalgazın fiyatlarını balans etmekte kullandığımız HES’lerin de yine kamu eliyle işletilmesinin  doğru  olacağına inanıyoruz. Ama bir takım küçük barajların da yine santralarla birlikte portföy şeklinde  özelleşmesini  öngörüyoruz" dedi. 

"ELEKTRİK PİYASALARI  İŞLETME  ANONİM ŞİRKETİ KURULUYOR" 

Kanunla, genel aydınlatma, merkezi uzlaştırma kuruluşu gibi, ön lisans gibi bazı yeni tanımlar getirildiğini  belirten  Yıldız, "Elektrik Piyasaları  İşletme  Anonim Şirketi, yani EPİAŞ’ı kuruyoruz. Malum elektrik depolanamıyor. Üretildiği kadar tüketiliyor ve tüketileceği kadar üretilmesini öngören bir  sektördeyiz . Bu yüzden bunların dengeleme  piyasalarında aynı  şekilde   fiyatlarının  da oluşması  lazım . Yeni adıyla Borsa  İstanbul ’da EPİAŞ’ın kamu payı yüzde 15 i geçmeyecek  şekilde  bir yapı öngörüyoruz" dedi. 

Tasarı ile ulusal  tarifenin  devam edeceğini, geçiş dönemi anlaşmalarının süresinin uzatılmayacağını  belirten  Yıldız, genel aydınlatma ile ilgili Maliye ve Hazine ile ilgili konuların da yeniden düzenlendiğini söyledi. 

"ÇANTACILARI AYIKLAMAK İSTİYORUZ" 

Bakan Yıldız, piyasada ’çantacı’ diye tabir edilen ve her zaman şikayet edilen kurum ve kuruluşları bu kanunla ’ayıklamak’ istediklerini belirterek, "Ön lisans kavramı herhangi bir projelendirme, üzerinde ekip çalışması yapılmaksızın lisans satışını doğru bulmadığımızı bu uygulama ile gündeme getirmiş oluyoruz" dedi. 

Tasarı ile ’Tedarik lisansı’ kavramını getirdiklerini belirten Yıldız, "2015 yılında serbest tüketici limitinin sıfıra inmesiyle birlikte toptan ve perakende satış lisansları bir isim altında birleştirilmiş olacak. Bu da tedarik lisansı olacak" dedi. 

Lisansa tabi olmayan üretim paylarının limitinin artırılmasının kamuoyunda genel istek olduğunu belirten Yıldız, bu tasarıda bunu dikkate aldıklarını söyledi. Yıldız, "Yarım megavatlar civarındaki yapının en az 1 megavata ve Bakanlar Kurulu kararı ile 2.5 megavata kadar çıkarılmasını öngören bir yapı öngörüyoruz" dedi. 

Dağıtım lisansları ile ilgili yaptırım ve denetleme konularının da tasarıda düzenlendiğini belirten Yıldız, termik özelleştirmelerinde çevre yatırımı için yatırımcıyla süre verilmesi gerektiğini de kaydetti. Yıldız, "Buna yalnızca çevreyi kirleten bir enerji kaynağı olarak bakılmasını doğru bulmuyoruz. 7 milyar ton yıllık dünyada kömür tüketimi varken ve Türkiye’nin toplam rezervi 14 milyar tonlardayken, bizim yapmayı düşündüğümüz 18 bin megavatlar civarındaki kömür santralarının dünyanın bütünü içerisinde çok fazla yer almadığını görüyoruz. Tabii ki çevreyle beraber yapacağımız yatırımlar olacak. Ama yeni başlayan yatırımcının çevre şartlarına uyması için de bir zaman var. Onu da vermiş olacağız" dedi. 

Yıldız, tasarı ile ürettiği kadar tüketen otoprodüktör uygulamasını kaldırdıklarını da söyledi. 

KAYNAK:İhlas Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu