Artık Evlerde de Elektrik Üretilebilecek

31.08.2012 - 12:05

Baymak, güneş enerjisinden elektrik üreten güneş pillerinin (fotovoltaik) çatılara kurulumuna başlıyor. Bu çerçevede Gaziantep pilot il olarak belirlenirken, ev ve fabrikalarında pillerden yararlanacaklara 7 sene kredi vaat ediliyor. 

Türkiye’de yenilenebilir enerji kullanımı artıyor. Bu eğilimi gören Baymak da bayi ağıyla evlere, okullara ve fabrikalara güneş enerji sistemleri kuruyor. Genel Müdür Ender Çolak, bu anlamda mevzuatın tamamlandığını duyuruyor. Türkiye’de artık her evin kendi elektriğini üretebileceğini belirtiyor. 

Yeni yapılan binaların enerji verimliliğine duyarlı olduğunu anlatan Ender Çolak, Baymak’ın bu dönemde yenilenebilir kaynak kullanımını teşvik ettiğini dile getiriyor. 

Pilot bölge olarak Gaziantep’i tercih ettiklerini aktaran Çolak, 2 aydır bu bölgeden başlamak kaydı ile tüketicilere 7 seneye varan ve aylık faiz oranları yüzde 1,03 dolaylarına inen kredi imkanı sunduklarını açıklıyor. 

Çolak; "Türkiye’de artık güneş enerjisinden elektrik üretimi dönemi başladı. Büyük güneş santrallerinin yanında küçük ölçekli çatı kurulumları da yapılabiliyor. Örneğin evinizin çatısına 2 kwp’ye denk gelen bir güneş enerjisi sistemi kurup elektrik ihtiyacınızı güneşten temin etmeniz, kullanmadığınız elektriği ise şebekeye satarak ilave gelir elde etmeniz mümkün. Okullar için de hem kendi elektriğini üretmek, hem de gelecek nesillere yenilenebilir enerji kullanımının önemini aşılamak ve ülkenin geleceğine büyük bir katkı sunma imkanı doğdu " diyor. 

Baymak Genel Müdürü, güneş pillerinin ortalama 45 sene ömrü olduğuna işaret ederken, "Dolayısıyla gelecek nesillere hem temiz hem de bedava enerji miras olarak bırakılıyor." yorumunu yapıyor. 

Türkiye’de güneş enerjisinin devlet tarafından desteklendiğini vurgulayan Ender Çolak şunları kaydediyor: 

" Baymak güneş pilleri tamamen uluslararası standartlarda ve yerli ürünler olduğu için devletin verdiği en büyük teşvikten yararlanıyor. Böylece ithal güneş pilleriyle üretilen elektrik kilovat saat başına 13 dolar cent’ten şebekeye satılırken, Baymak güneş pilleri kullanıldığında şebekeye satış fiyatı yüzde 18 daha fazla oluyor. Dolayısıyla kurulum maliyeti daha kısa sürede geri dönüyor ve çok daha fazla gelir elde ediliyor."

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu