Herkes kendi elektriğini üretecek, izin için Ankara’ya gidilmeyecek

3.07.2012 - 15:27

Herkes kendi elektriğini üretecek, izin için Ankara’ya gidilmeyecek

Lisansız elektrik üretiminin önündeki engeller kalktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gerekli yasal mevzuatı tamamladı. Artık isteyen herkes kendi elektriğini (500 kw altı) rüzgar güneş, su gibi kaynaklardan üretebilecek. Kendi elektriğini üretmek isteyen kişi ve kurumlar rüzgar ve güneş için ilgili elektrik dağıtım şirketine (EDAŞ’lar) başvuracak. Su için ise başvurular DSİ’ye yapılacak. Sisteme bağlandı başvuruları her ayın başında yapılıp en geç sonraki ayın 20’sinde sonuçlandırılacak. Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD)’ın düzenlediği bilgilendirme toplantısında konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “Yasal süreç tamamlandı. Çok ciddi bir ilgi var. İnsanları tüketimden üretime yönlendiriyoruz” diyerek önemli bir yeniliğe vurgu yaptı: İzinler için Ankara’ya gelinmeyecek. Başkan birde müjde verdi: Yeni yasa taslağında 500 kilowat sınırı 2,5 Megawata çıkarılıyor. Kurul bunu 5 kat artırabilecek. EGAD Başkanı İsmail Altunsoy  ise, lisansız elektrik üretiminde mevzuatın tamamlanmış olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile mevzuat çalışmaları yeni tamamlanan “500 kw altı Lisansız Elektrik Üretimi” konulu ortak bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. EPDK’da yapılan toplantıda konuşan Başkan Hasan Köktaş, enerjide yeni bir dönemin başladığını söyledi. Köktaş şöyle konuştu: Hane halkına şunu sağlıyor, bireysel olarak elektrik tüketicileri aynı zamanda girişimci oluyor. Enerjisinin bir kuruşunun dahi hesabını biliyor, dolayısıyla verimli ortam oluşuyor. İnsanları tüketmekten üretmeye döndürüyorsunuz. Tabana yaymanın başka görünmeyen bir faydası da piyasanın finansman kabiliyetinin artırılıyor olması. Bizimle hiç ilgisi yok. Bütün kurgumuz işlemlerin yerinde bitmesi. Kendi bağlı bulunduğu ilin elektrik dağıtım şirketine müracaat ediyor”. Yeni sistemle, konutlar işyerleri, fabrikalar, köyler, mahalleler, toplu konut alanları ferdi veya toplu halde kendi elektriğin üretmek için bir araya gelebilecek. Bir diğer ifadeyle, elektrik tüketicileri ferdi olarak kendi elektriğini üretebileceği gibi talep birleştirmede yapabilecek. EPDK Başkanı Köktaş, önemli bir hatırlatma yaptı: Her elektrik abonesi, her abonelik için ayrı ayrı sistem kurabilir.

Yönetmelik bir kaç kez değişti

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, mevzuatın yeni tamamlanmasına rağmen kısa sürede çok sayıda başvurunun yapıldığını ifade etti. Köktaş’ın verdiği bilgilere göre, yönetmeliklerde süreci kolaylaştırmak için bir kaç defa tadilat yapıldı. Her hangi bir ilimizden bir talep çıktığında bunu değerlendiriyoruz, çok dinamik bir süreç olacak önümüzdeki dönemde. Hidrolik tarafında bir gecikme var, bizim yapılmış olmasına rağmen düzenleme, hidroliklerle ilgili DSİ bu çalışmayı henüz bitirmedi. DSİ bölge müdürlükleri alınan başvuruları tutuyor. Su kontrolü DSİ elinde olduğu için, suyun üzerindeki tesis birçok faktörü etkileyeceği için onun bir düzenleme yapmasına ihtiyaç var. Bu da bittikten sonra sistemin bütün kısımları çalışacak. Yanlış başvurular da çok oluyor.

Konya da güneş, İzmir’de rüzgar

EPDK Başkanı Köktaş, EGAD toplantısında kendi elektriğini üretmek isteyenler için ilginç örneklerde verdi: Trakya bölgesine 17 rüzgar başvurusu var 37 bin KW saat, toplamda rüzgar ve diğerleri dahil 22 üzerinde süreci başlamış olan başvuru var. Toros’ta güneş dahil olmak üzere altı başvuru var, hepsi olumlu değerlendirilmiş. O süreç devam ediyor. Konya bölgesinde çok ciddi güneş başvuruları var. İzmir bölgesinde yine rüzgar başvurusu var. Bu başvuruların bir kısmı uygun bulundu ve devam ediyor süreçleri. Ankara’da başvurular var. Karadeniz de yoğun su başvuruları var. Gazi Üniversitesi başvurmuş tesis kurmak için, dört okul başvurmuş, bunlardan üçü MEB’e bağlı okul, biri MEB’e bağlı olmayan bir özel okul. Kendi ihtiyaçlarına karşılamaya, fazlasını da satarak gelir elde etmeye yönelik büyük bir girişimci ruhu var. Çok hızlı, çok dinamik devam etmiş olacak.

Kredi sorunu olmayacak

Kendi elektriğini üretmek isteyenlere bankalar da finans için ilgi gösteriyor. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, EGAD toplantısında konuya açıklık getirdi: Bankalar konusu çok önemli. Bu tür tesislerde kredi sorunu da olmayacak. Çünkü hali hazırda bankaların verdiği enerji proje finansmanları krediler içinde bir numara. Enerji projeleri toplam kredilerde açık ara bir numara. Kredi riskini tabana yaymış olacaklar. Televizyonlarda anahtar teslimi çatı sistemlerinizi güneş paneli yapalım denilecek. Başkan Köktaş, tüm dünyada “green concept” diye yeni bir konsapt geliştiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: Yeşil sertifikalı enerji tüketiliyor diye kaynak sertifikası veriliyor. Biz de buna başlayacağız. Farklı tarifeler uygulanıyor. Enerjide böyle bir ayrımcılık başladı ve bunun paraya tahvili olacak. Yeşil sertifikalıdır veya yenilenebilir enerji kaynağından temin edilmektedir denildiğinde belli miktarda enerjiyi daha ucuza alacak diye reklamlar başladı. Boğaziçi üniversitesi kendi tüm ihtiyacını rüzgardan elde edecek çalışmayı yaptı bitirdi, lisanslı kapsamında, kendi ihtiyaçlarını kendi kampuslarından karşılama halinde muafiyet getireceğiz demiştik. Boğaziçi’nin başvurusu var. Marka değerine, konut değerine katkısı olacağı kesin.

Maliyetler değişiyor

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Güneş, rüzgar ve su gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından kendi elektriğini üretmek isteyenlerin karşılaşabilecekleri maliyet konusuna da değindi. Köktaş şöyle konuştu: 1 MW ya da 500 KWsaat’in kurulu ya da anahtar teslim maliyeti kaynak bazlı var. 1 MW’lık bir tesis suda 1.2 milyon dolar, rüzgarda 1.6 milyon dolar bunları söylemek mümkün, 500 KW’lık bir tesisi bir yerde 500 bin dolara, bir başka yerde 300 bin dolara kurabilirsiniz. Su da baktığınız zaman aşağı yukarı yüzde 75-80 oranında yerli payı var. Yüzde 80 oranında yerli pay var. Talep birleştirme burada çok önemli. Her birimiz bir aboneyiz. Tabi santralin büyüklüğüne göre maliyetler değişiyor. Bir evin, sitenin veya köyün ihtiyacını karşılamak için kurulacak sistemin maliyet farklı olacaktır.

Yeni bir iş konul doğruyor

EPDK’nın kendi elektriğini üretmek isteyenler için mevzuatı tamamlamasıyla  yeni bir iş kolu doğacak. Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD toplantısında konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, enerji sektöründe yeni bir iş kolu doğduğunu söyledi. Köktaş konuya açıklık getirdi: Çok karlı bir alan. Hemen bu yönetmelikten sonra Türkiye’de 500 KW altı türbinler üretilmeye başlandı. İlk üretimini de yaptılar yüzde 100 yerli su türbinleri üretilmeye başlandı. Güneş panelleri üretmeye yönelik çok hızlı çalışmalar var, özellikle bu yönetmelikten sonra. ABD’de anahtar teslimi yapılıyor. Bu hızla bu noktaya doğru gidecek. Mühendislik firmaları çıkacak ve anahtar teslimi yapacak.

Güneş ve rüzgar için 200 başvuru

EPDK Başkanı Hasan Köktaş’ın verdiği bilgilere göre lisanssız elektrik üretimi için ilk kapsamda dağıtım şirketlerine güneş, rüzgar ve kojenarasyon da 200’e yakın başvuru yapıldı. Bunun 50 kadarı kabul edilirken, diğerleri ile ilgili işlemler sürüyor.  Trakya, Ege bölgesinde rüzgar, Konya gibi güneşin güçlü olduğu yerlerde güneş, Kahramanmaraş ve Karadeniz şehirlerinde ise hidroelektrik başvurusu yapıldı. Hidroelektrik konusunda DSİ’nin düzenleme yapması beklendiği için bu alanda henüz başvuru alınmıyor. Başkentte dört okul güneşten lisanssız elektrik üretimi için başvuru yaparken Kayseri, Vangölü ve Çoruh’da dağıtım şirketlerine henüz resmi başvuru bulunmuyor. Kahramanmaraş, Adıyaman illerini kapsayan ve yüksek potansiyeli olan AKEDAŞ bölgesinde 68 bin KW’ düzeyinde 131 adet hidroelektrik başvurusu oldu. Ancak bu başvurular il özel idaresi yerine dağıtım şirketlerine yapıldığı için reddedildi.

Lisanssız elektrik üretiminin beklenen faydaları:

-          Elektrik tüketicileri kendi elektriklerini üretebilecek
-          Üreticinin girdi maliyetleri düşerek rekabet kapasitesi artacak
-          Sistem kayıp kaçağı azalarak, elektriğin teknik kalitesi iyileşecek
-  İletim ve dağıtım sistem yatırım ihtiyacında azalma olacak
-   Yatırım tabanı genişletilerek arz güvenliğine katkı sağlanacak
-   Mesken düzeyinde üretim yoluyla ek gelir imkanı oluşacak
-    Girdi maliyetleri azaltılarak cari açığın finansmanına katkı sağlanacak
-    Elektriği üreten daha verimli kullanacak
-   Büyük ölçekli yatırıma elverişli olmayan yenilenebilir kaynaklar değerlendirilecek
-   Türkiye’nin makine sanayinin ve enerji teknolojilerinin faaliyet alanı genişleyecek
Lisansız Elektrik Üretimi bilgilendirme toplantısına EPK Başkanı Hasan Köktaş, EPDK Başkan Yardımcısı Vedat Gün, EGAD Yönetim Kurulu’ndan İsmail Altunsoy, Merve Erdil, Olcay Aydilek, Ufuk şanlı, Murat Fırat ve EGAD üyeleri katıldı.
 

KAYNAK: EnerjiPort.com

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu