Rusya’nın Ukrayna’yı beşinci gününde de hız kesmeden devam eden işgali sonucu yaptırım kararları alan Avrupa ülkeleri, ihtiyacının yüzde 35’ten fazlasını Rusya’dan karşıladığı doğalgaz akışının kesilmesi ihtimaline karşı alternatif enerji kaynakları aramaya devam ediyor.
Doğalgaz depolarının boşalmasından ve fiyat artışından dolayı sorunlar devam ederken AB’nin Moskova’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların ardından enerji konusunda çözüm arayışı Azerbaycan başta olmak üzere başka doğalgaz boru hatları ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üzerinde yoğunlaşıyor. Bu çözümlerin ardından ardından nükleer ve yenilenebilir enerji seçenekleri, hidroelektrik santraller ve kömürde çözümler arasında yer alıyor.
Kömür santrallerinin çoğu iklim hedefleri kapsamında yapılan baskı nedeniyle kapatılırken nükleer enerji ile alakalı endişeler AB ülkeleri arasında hala devam ediyor.
Almanya LNG terminali inşası yapılacağını açıklandı
Pazar günü Almanya parlamentosunda konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz son dönemde yaşanan olaylar sonrasında, uygulanacak enerji politikasının yalnızca ekonomi ve iklim için değil aynı zamanda güvenlik bakımından da oldukça kritik seviyede bulunduğunu söyledi.
İhtiyacın yüzde 50’den fazlasının Rusya’dan temin edildiği Almanya’da, enerji bağımlılığını azaltmak için değişime gideceklerini açıklayan Başbakan Scholz, LNG terminali inşasına başlanacağını, elektrik tesisi için kömür rezervi oluşturulacağını ve enerji şirketlerini kıştan önce gaz depolamaya zorlamanın planladığını açıkladı.
Almanya ayrıca Norveç, Hollanda, İngiltere ve Danimarka’dan borularla gaz temin edebilir. Ancak Avrupa’nın ikinci büyük gaz tedarikçisi Norveç’in başbakanı, ülkenin zaten maksimum kapasitede gaz gönderdiğini ve Rusya’dan gelen gazın yerine alternatif olamayacağını dile getirmişti.
Hollanda gazı fiyatları ise LNG’den daha yüksek olduğu için, o alternatifin de LNG’nin önüne geçebileceği düşünülmüyor.
İtalya’dan yeniden kömüre dönüş
İtalya’nın ABD’den LNG; Azerbaycan, Cezayir, Tunus ve Libya’dan da şu anda var olan borular üzerinden doğal gaz almayı düşündüğü belirtilirken, kapatılan kömür santrallerini yeniden açılabileceği aktarıldı.
ABD, LNG tedarikinde lider konumda
Kış sezonu başladığından beri ABD, AB ve İngiltere’ye ithal edilen ek LNG’nin yarıdan fazlasını karşılarken ABD’nin Avrupa’ya LNG ihracatı, 2021’in son çeyreğinde geçen yılın toplamından yüzde 40 daha fazla oldu. LNG her ne kadar önemli bir alternatif olarak görülse dahi küresel LNG tedarikçilerinin üretim ve taşıma kapasitesi talebe göre oldukça sınırlı kalıyor. Uzmanlara göre bir kıtanın kullanımı için LNG işleme altyapısı kurmak, milyarlarca dolarlık harcamaya mal olup bu çok uzun yıllar gerektirebilir.
Kuzey Akım 2’nin iptali enerji sıkıntısını tekrar alevlendirdi
Almanya Başbakanı Scholz’un geçtiğimiz hafta Rusya’nın Ukrayna topraklarına girmesiyle beraber Kuzey Akım 2 doğal gaz hattı projesinin iptal olduğunu açıklamasından sonra AB enerji bakanları hafta başında enerji güvencesiyle ilgili konuşmak üzere toplantı gerçekleştirmişti.
Rusya’ya bir yaptırım olarak iptal edilen, inşaatı tamamlanan ancak Almanya’dan henüz onay alamadığı için kullanımına başlanmayan boru hattına 11 milyar dolar harcandı. Bunun yarısını Gazprom, diğer yarısını da Shell ve ENGIE gibi Batılı enerji firmaları karşıladı. Almanya Başbakanı Scholz’un ’’Kuzey Akım 2 boru hattı açılamaz’’ mesajı ile birlikte bu durumun Avrupa’yı da gaz ihtiyacının karşılanması konusunda zor durumda bırakacağı düşünülüyor.
Öte yandan Polonya, Rusya’ya karşı yaptırımlar kapsamında Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattını kapatma çağrısında bulunmuştu.
Doğrudan Rusya’dan Almanya’ya giden bu hat da Polonya gibi transit ülkelerin önemini azaltmıştı.
Ancak hattın yüzde 15 pay sahibi olan, Avrupa’nın en büyük enerji operatörlerinden Alman şirketi EON, bunun Kuzey Akım 2’den farklı bir konu olduğunu söyleyerek kapatma talebini reddetti.
Bize Ulaşmak İçin