Bakan Albayrak: Türkiye için büyük bir kazanım oldu

26.01.2017 - 14:57

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Doğu Afrika turunun son  durağı olan Madagaskar programında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Tahkim sürecinin 4 yıldan uzun süredir devam ettiğini hatırlatan  Albayrak, ”Geçtiğimiz yıl tahkimin karar aşamasının 2016 başı itibarıyla nihayete  erdiği, tarafların anlaşması noktasında en kısa sürede karar verileceği yönünde  açıklamalarımız olmuştu. Bu kararın açıklanması yıl sonunu bulsa da biz gerekli  iyileştirmeler noktasında indirimimizi hatta bu konuyla ilişkilendirerek geçen  eylül sonu itibarıyla açıkladık. Geçen yıl kasım ayında tahkimin iki tarafın da  kesin ve son kararı olması noktasında değerlendirmelerde bulundu. Tahkim iki  tarafın kesin ve son kararı olması noktasında yüzde 13,3’lük indirim dedi. Tabii  bu geriye dönük mahsuplaşma çerçevesindeki rakamın ortaya çıktığı bir durum.  İran’ın ödeyeceği geçen yıllar için yaklaşık 1,9 milyar dolardan yüksek bir  meblağı, önümüzdeki dönemde gaz fiyatında mahsuplaşma yoluyla alacağız.  Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde inşallah çok daha uygun maliyetli gaz tedarikini  Türkiye’ye sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

SEVİNDİRİCİ KARAR

  Kararın Türkiye açısından sevindirici olduğunu vurgulayan Albayrak,  ”Türkiye ilk defa bu büyüklükte bir tahkim davasında bu meblağda tazminatı  kazanmış oldu. Bizim için önümüzdeki dönemde diğer gaz konusunda yürüttüğümüz,  tahkimleri de aynı ciddiyetle takip etmemiz noktasında güzel bir örnek  oluşturuyor. Bu, Türkiye için önemli bir kazanç, kazanım.” diye konuştu.

Devam eden farklı tahkim davalarından da uygun fiyatla gaz tedarikini  sağlayacak sonuçlar çıkmasını öngördüklerini belirten Albayrak, ”Biliyorsunuz  Rusya davası var, diğer davalarımız var. Bunları bu çerçevede bu dikkatle devam  ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Albayrak. Türkiye’nin kış aylarında ısınma noktasında, enerji  üretimi noktasında gaz altyapısını her geçen gün güçlendirdiğini ve bu çerçevede  kapasitesini daha da genişleteceğini söyledi.

İran Petrol Bakan Yardımcısı ve Ulusal Gaz Şirketi Genel Müdürü Hamid  Rıza Araki dün Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararı sonucu, Türkiye’ye ihraç  edilen doğalgaz fiyatında yüzde 13,3 indirim uygulanacağını ve geçen yıllara  yönelik toplam 1,9 milyar dolar tazminat ödeneceğini açıklamıştı.

milliyet

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu