Bakan Yıldız OSBÜK Genel Kuruluna Katıldı.

1.07.2013 - 14:25

Bakan Yıldız, buradaki konuşmasında, Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin değerlendirmesini, “çevre ve ağaç hassasiyeti nedeniyle tepkilerini demokratik bir şekilde sunan kardeşlerini tenzih ederek” yaptığını söyledi.

Organize sanayicilerin iş yerleri için büyük emek harcadıklarına işaret eden Yıldız, “O yüzden bir demokratik tepkiyi de ben sizden beklerim. Etrafı kırıp dökenlerin iş yerlerinizle alakalı fizibiliteleri etkilememesine, mutlaka bununla alakalı söylemlerinize itina göstermek gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.
Bu tepkilerin demokratik yolla ve her zamanki üslupla dile getirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
“Onların kırıp dökmelerinin bizim işletmelerimize mani olmamalarını özellikle dillendirmemiz gerekiyor. Çünkü çok fazla emek harcandı. 11 yıldan beri yapılan uğraşıların 11 günde elimizden çıkması istendi. Biz tabii buna müsaade etmeyiz. Ama hep beraber gelişiyoruz, hep beraber büyüyoruz.”
 
-“TEKLİFLERİ (NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİ) DEĞERLENDİREBİLİRİZ”- 

OSBÜK’ün daha önce enerji sektörüyle alakalı bazı talepleri olduğunu ve Bakanlığının bunların incelemesini tamamladığını belirten Yıldız, OSBÜK’ün “nükleer güç santrallerine ortak olmak” istediğini anlattı. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bunun önü açıldı. Yaklaşık 2 ila 2,2 milyar dolarlık, yüzde 10 hisseye karşılık gelecek bir pay olabilir. Daha fazla pay olabilir. Yeni yönetimimiz bunu mutlaka değerlendirecektir. Biz buna hazır olduğumuzu söylüyoruz. Varsa teklifleri bu manada değerlendirebiliriz. Toplantı sonrasında da bu konuda bir araya gelebiliriz.”
OSBÜK’ün doğal gaza ilişkin talepleri bulunduğunu da ifade eden Yıldız, Bakanlık olarak buna da hazır olduklarını söylediklerini, özel sektörün taleplerini devam ettirdiğini ama OSBÜK’ün bunu bir müddet daha düşüneceğini söylediğini aktardı.
 
-“SAYAÇ DEĞİŞİMİ İÇİN PARA ÖDEMEYECEKSİNİZ”-

Yıldız, enerji sektöründe sanayicilere yönelik katkılara özellikle devam ettirdiklerini vurguladı. Sayaç değişimiyle alakalı bir kanun çıkarıldığını ve buna ilişkin yönetmeliğin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlandığını anlatan Yıldız,  “Siz, sayaç değişimiyle alakalı bundan sonra para ödemeyeceksiniz” diye konuştu.
 
-“BUNU NASIL YAPTIĞIMIZI ÖZELLİKLE SORUYORLAR”

Türkiye’de ucuz elektrik temini konusunda yüzde 15’e kadar indirim alan sanayicilerin ve organize sanayi bölgelerinin bulunduğuna işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin son 1 ayda geldiği nokta, Avrupa Birliği ülkelerin sanayide kullandığı en ucuz elektriği kullanan ilk 6 ülke arasında bulunmasıdır. Aldığı artı indirimlerle beraber Türkiye, AB üyesi ülkeler arasında en ucuz elektriği kullanan ilk 3 ülke arasına girmiştir. Bu önemli bir kalem. Biz doğal gazı, petrolün bir çoğunu ithal ediyor olmamıza rağmen, böyle bir noktayı yerli kaynaklarımızla harmanlayarak, su, rüzgar gibi enerji kaynaklarımızla bir araya getirerek böyle bir seviyeyi yakaladık. Avrupa’ya gittiğimizde toplantılarda bunu nasıl yaptığımızı özellikle soruyorlar.”

Yıldız, Türkiye’nin demir çelik sektörünün hurda ihtiyacını yerli kaynaklardan temin etmeyi ve ithalatı kesmeyi, böylece cari açığa yönelik olumsuz etkiyi bertaraf etmeyi hedeflediğini bildirdi.
 
-SORULAR-

Bakan Yıldız, bazı dağıtım şirketlerinin elektrik sayaçlarından ücret talep etmesine ilişkin bir soru üzerine, “Bu saatten sonra eğer vatandaşımızdan sayaç parası alan herhangi bir dağıtım şirketi varsa Tüketici Hakları Derneğimiz burada haklıdır. Vatandaşımızın bu tür haklarının korunmasında, haklarının takip edilmesinde gayret gösteren Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanına da teşekkür ediyorum” yanıtını verdi.

TBMM’de yaklaşık 3 ay önce, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren vatandaşların sayaç ücreti  alınmamasına yönelik karar alındığını anımsatan Yıldız, şunları kaydetti:
“Ama baktık ki o tarihi beklemeden şu anda sayaçları değişen vatandaşlarımızın hak mahrumiyeti oluşmasın diye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumumuz da bir karar aldı. 21 Haziran’dan sonra herhangi bir sayacı değişen vatandaşımızın sayaç paralarını o ilgili dağıtım şirketleri ödeyecek. Ben de buradan sesleniyorum, vatandaşlarımız bu sayaç paralarını ödemesinler. İster 19 lira, ister 45 lira rakamları adı altında. Bu artık yatırımlardan finanse edilen ve elektrik dağıtım hizmetlerinin bütçesinden finanse edilen bir yatırım aracı haline gelmiştir. Vatandaşlarımızın üzerinden böyle bir yükü kaldırıyoruz. Doğru olan buydu. O açıdan vatandaşlarımız bundan sonra bu paraları ödemesinler. Tüketici Haklarını Derneğine bu vesileyle tekrar teşekkür ediyorum.”
 
- "IRAK’IN HER TARAFINDA GELİŞTİRİLEBİLECEK PROJEMİZ VAR"-
Yıldız, Irak ile yeni bir anlaşmanın söz konusu olup olmadığı yönündeki soru üzerine, “Sayın  Barzani ile geçen hafta Saint Petersburg’da yaptığımız görüşmede, herhangi bir yeni anlaşma, yeni bir  sözleşme söz konusu değildir” dedi.

Türkiye’nin Merkezi Irak hükümetiyle yaptığı işlerin anlaşma, özel hukuk hükümlerine tabi ister kamu ister özel sektör şirketlerinin Kuzey Irak ile yaptığı işlerin sözleşme olduğunu belirten Yıldız, bunun uluslararası hukuka aykırı olmadığını söyledi. Türkiye’nin Irak’ın her tarafında geliştirilebilecek projesi bulunduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

“Bizim Sayın Barzani ile yeni yaptığımız bir sözleşme ve anlaşma söz konusu değildir. Önceden yapılan sözleşmeler, özel hukuk hükümlerine tabi ticari sözleşmeler de normal devam etmektedir. Biz bu yaptığımız projelerle yalnızca Türkiye’ye değil, Irak’ın normalleşmesiyle alakalı katkılar koymaya devam edeceğiz. İster güneyinde, ister kuzeyinde olsun oluşan bütün gelirler, Irak’ın tamamına aittir. Bu tutarlılık aynen Kıbrıs için de geçerlidir.”
 
-BELEDİYELERİN ATIK SU TESİSLERİNİN ELEKTRİK ÜCRETLERİ- 

Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belediyelere ait atık su tesislerinin elektrik ücretlerinin yarısını ödediğini bildirerek, “Tutar yaklaşık 159 belediyemize 26 milyon lira civarındadır. Ben, Çevre Bakanımızın şahsında bütün çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KAYNAK:Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu